Uwaga na czad!

Co roku, w okresie zimowym kilkadziesiąt osób w Polsce ulega zatruciu czadem. Czad to tlenek węgla, który powstaje w wyniku niepełnego spalania gazu czy paliw płynnych. Najczęstszym miejscem powstawania czadu jest kuchnia, szczególnie, gdy dużo gotujemy, smażymy i pieczemy. Innym pomieszczeniem, gdzie może powstawać czad jest łazienka, kiedy ogrzewamy wodę gazem. Czad jest bezbarwny, bezwonny i lżejszy od powietrza, co powoduje, że bardzo szybko może rozprzestrzenić się po całym pomieszczeniu. Największym zagrożeniem dla wystąpienia czadu jest zima, bo wtedy zamykamy okna z obawy przed zimnem.

Aby uniknąć zatrucia tlenkiem węgla wystarczy, że będziemy po prostu często wietrzyć mieszkanie oraz stosować mikrowentylacje okien i drzwi. Nigdy nie zasłaniajmy kratek wentylacyjnych. Dbajmy o regularne okresowe przeglądy kominów, urządzeń grzewczych i instalacji wentylacyjnych. Dobrym sposobem wykrywania czadu jest zainstalowanie czujki tlenku węgla.

Objawami zatrucia czadem są bóle głowy, nudności, senność, ogólne zmęczenie, duszności i trudności z oddychaniem. Osobie zaczadzonej należy natychmiast zapewnić dopływ świeżego powietrza. W pomieszczeniu, w którym znajduje się czad trzeba dokładnie przewietrzyć, należy otworzyć w nim okna i drzwi celu usunięcia trucizny. Jeśli osoba zatruta nie oddycha, niezwłocznie należy udzielić pierwszej pomocy i wezwać służby ratownicze: pogotowie ratownicze – tel. 999, straż pożarną – tel. 998 lub 112.

wstecz

Powrót do topu strony